Καρκίνος του Μαστού

"Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στη γυναίκα. Σύμφωνα με στοιχεία της American Cancer Society, ο καρκίνος του μαστού προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου εντοπιστεί στις γυναίκες.

Η Μαριάννα Μπιτσάκου είναι Ψυχολόγος Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια, και Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού ""Έλλη Λαμπέτη"".

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έφερε στην επιφάνεια και κάποιες άλλες πτυχές που συνδέονται άρρηκτα με το νόσημα και που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα: τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος, η αποτελεσματική θεραπεία πρέπει να απευθύνεται ταυτόχρονα σε τρεις διαστάσεις: στη βιολογική, στην ψυχολογική και στην κοινωνική. Η ανάγκη αυτή είναι φανερό ότι γίνεται πιο επιτακτική σε νοσήματα όπως ο καρκίνος, που έχουν πολλές φορές κακή πρόγνωση ή/και σχετικά μακροχρόνια πορεία.

 

Οι ιδιαιτερότητες του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει μερικές ιδιαιτερότητες αναφορικά με την ψυχοκοινωνική διάστασή του, οι οποίες οφείλονται σε αυτό καθαυτό το όργανο.

Η γυναίκα με καρκίνο του μαστού δεν έρχεται αντιμέτωπη μόνο με ένα σοβαρό νόσημα που δυνητικά μπορεί να της αφαιρέσει τη ζωή της, αλλά και με την πιθανή απώλεια ενός τμήματος του σώματός της, το οποίο τουλάχιστον στην Δύση είναι σύμβολο δύο σημαντικών ρόλων της ύπαρξής της: της μητρότητας και της θηλυκότητας.

 

Προσωπικότητα και ασθένεια

Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου είναι πυξίδα ζωής. Εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια, αισιοδοξία ή απαισιοδοξία, είναι στοιχεία που καθορίζουν προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά του ευ ζην.

Έχει διαπιστωθεί πως η ψυχική αντίδραση κάθε ασθενούς στη διάγνωση μιας ασθενείας, όπως του καρκίνου του μαστού, μπορεί να επηρεάσει έως έναν βαθμό την εξέλιξή της. Αν η ασθενής έχει την ψυχική δύναμη να αποδεχθεί την ασθένεια ως ένα δεινό που μπορεί να αντιμετωπιστεί, τότε μπορεί και να την πάλεψε με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Η παραπάνω διαπίστωση ώθησε τους γιατρούς τα τελευταία χρόνια να μιλάνε ανοιχτά στους ασθενείς για τη φύση και το στάδιο της ασθένειάς τους, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει επίγνωση της κατάστασής του.

Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαία και η ψυχολογική υποστήριξη της ασθενούς, ώστε να βοηθηθεί στην αποδοχή και στην όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της αρρώστιας της.

Η θετική διάθεση της ασθενούς την κάνει πιο μαχητική απέναντι στην ασθένεια.

 

Σε αυτήν τη μάχη που δίνει, μεγάλη σημασία λαμβάνει και το συναίσθημα που δέχεται από τους γύρω της. Όπως έχει αποδειχτεί από μελέτες, οι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι αντιδρούν καλύτερα στις θεραπείες είναι αυτοί που έχουν πλούσια κοινωνική ζωή. Και αυτό, διότι διαθέτουν περισσότερα όπλα κατά της ασθένειας, εφόσον μέσα από τα θετικά συναισθήματα που νιώθουν, ο οργανισμός τους παράγει διάφορες ορμόνες, όπως η σεροτονίνη (συμβάλλει στην καλή διάθεση) και οι ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευφορίας). Αντιθέτως, οι δύσκολες συναισθηματικές σχέσεις, η επιθετικότητα, ο ανταγωνισμός και το άγχος ισχυροποιούν τον καρκίνο.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού προκαλεί σοκ, όχι μόνο στην ίδια τη γυναίκα, αλλά και στο περιβάλλον της. Τα συναισθήματα που συνοδεύουν τη λέξη «καρκίνος», είναι αμηχανία, θυμός, φόβος, θλίψη, ανασφάλεια και απόγνωση! Όλα αναμενόμενα και απολύτως φυσιολογικά.

Η έκφραση των παραπάνω συναισθημάτων δεν αποτελεί μόνο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας, αλλά και ουσιαστικό τρόπο θεραπείας της ψυχής της.

 

Χειρισμός και αντιμετώπιση της διάγνωσης

Συνήθως, η αρχή είναι και η πιο δύσκολη, γιατί δεν γνωρίζει από πού

πρέπει να ξεκινήσει. Πέρα από το κομμάτι της συναισθηματικής αντιμετώπισης των νέων δεδομένων, πρέπει να διευθετήσει και πρακτικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και με τις αλλαγές που θα συμβούν, ως αποτέλεσμα αυτής της θεραπείας. Οι περισσότερες γυναίκες, στη φάση αυτή, χαρακτηρίζονται από χαοτική σκέψη και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να έχουν, είναι η αναζήτηση πληροφοριών και υποστήριξης, ή και το αντίθετο, δηλαδή η άρνηση και η αποφυγή παραδοχής και αντιμετώπισης του προβλήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλες οι αντιδράσεις

είναι αναμενόμενες, και μπορεί να εναλλάσσονται μεταξύ τους, ανάλογα με τη φάση που βρίσκονται. Συνήθως, μετά το αρχικό σοκ που συνοδεύει τη διάγνωση, οι γυναίκες οδηγούνται στη ρεαλιστική αποδοχή της πραγματικότητας, στην υιοθέτηση μιας συγκρατημένα αισιόδοξης στάσης, και ίσως στην πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με όσα αφορούν την πρόγνωση και τη θεραπεία.

 

Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες που αρρωσταίνουν κάποια στιγμή από καρκίνο του μαστού, καταφέρνουν και ξεπερνούν το πρόβλημα υγείας τους και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Μια τέτοια εμπειρία δεν ξεχνιέται ποτέ. Έχουν μάθει, όμως, από αυτήν ότι τη ζωή αξίζει να την ζεις μέρα με τη μέρα, και ότι η ευτυχία βρίσκεται στις μικρές καθημερινές χαρές.

Copyrighted by idoc.gr

 

"

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.