Αμυλοείδωση

 Το σκουλήκι που μπορεί να σώσει την καρδιά

Εμφανίστηκε στη Γη πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια πριν και βοήθησε τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς να αποτρέψουν τη βλάβη στην καρδιά που προκαλείται από την αμυλοείδωση ελαφριάς αλυσίδας ανοσοσφαιρίνης.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου «Mario Negri» και του Νοσοκομείου San Matteo, στην Pavia, ανέθεσαν στο caenorhabditis elegans, ένα μικρό σκουλήκι, να… μελετήσει τι συμβαίνει με τις μυϊκές ίνες, όταν η ασθένεια εξελίσσεται. Πρόκειται για ένα ασπόνδυλο ζωικό μοντέλο (ένα από τα λίγα διαθέσιμα) που είναι ιδανικό για τη μελέτη της καρδιοτοξικότητας που προκαλείται από αυτό το είδος αμυλοείδωσης.

Η έρευνα, στην πραγματικότητα, περιορίζεται από την έλλειψη κατάλληλων ζωικών μοντέλων. Η αμυλοείδωση ελαφριάς αλυσίδας ανοσοσφαιρίνης προκαλείται από έναν καρκίνο που επηρεάζει τα κύτταρα του αίματος και παράγει ένα αντίσωμα, μια μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη, η οποία εναποτίθεται σε διάφορα όργανα βαθμιαία, επιφέροντάς τους σοβαρές βλάβες. Η βλάβη στην καρδιά είναι η πιο σημαντική, γιατί καθορίζει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Η μελέτη -που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Blood» και έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας, του «Mario Negri» και του Κέντρου για τη Μελέτη και τη Θεραπεία της Συστηματικής Αμυλοείδωσης, στην Pavia, μαζί με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και του Τορίνου- απέδειξε ότι στην πραγματικότητα «οι πρωτεΐνες που προκαλούν καρδιακή βλάβη σε ασθενείς προκαλούν ζημιά και στον φάρυγγα του σκουληκιού», τονίζει η Luisa Diomede από το Ινστιτούτο «Mario Negri».

Οι εξελίξεις είναι σημαντικές για τους ασθενείς. «Η δυνατότητα να καθοριστεί η πρόωρη καρδιοτοξική δυναμική των ανοσοσφαιρινών», λέει ο Giampaolo Merlini, «επιτρέπει να βελτιστοποιήσουμε τη θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην καρδιά από την αμυλοείδωση, βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ασθενών».

ΠΗΓΗ: «Il Sole 24 Ore»

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.