Καφεΐνη: Μείωση κατάθλιψης στις γυναίκες

Ερευνητές κατέληξαν πως οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη

Ερευνητές κατέληξαν πως οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη

Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο θα μπορούσε να έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Archives of Internal Medicine , προέρχονται από μια μελέτη περισσότερων από 50.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν τώρα περισσότερη δουλειά για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση.

Και λένε ότι είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να αρχίσει συνιστώντας ότι οι γυναίκες πρέπει να πίνουν περισσότερο καφέ για την ενίσχυση της διάθεσης.

Η καφεΐνη ανελκυστήρας

Ομάδα του Harvard Medical School παρακολουθούσαν την υγεία των γυναικών πάνω από μια δεκαετία 1996 - 2006 βασιζόμενοι σε ερωτηματολόγια για την καταγραφή της κατανάλωσης του καφέ τους.

Περισσότερες από 2.600 από τις γυναίκες είχαν αναπτύξει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έτειναν να είναι μην πίνουν (ή να πίνουν ελάχιστα) καφέ και όχι τακτικοί καταναλωτές καφέ.

Σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη ή λιγότερο την εβδομάδα, εκείνες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Εκείνοι που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 20%.

Παράλληλα αξιολογήθηκαν άλλοι μεταβλητοί παράγοντες όπως, οι γυναίκες που είχαν τακτική κατανάλωση καφέ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, και να πίνουν αλκοόλ, και λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν στην Εκκλησία, να είναι εθελόντριες ή σε κοινοτικές ομάδες. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπερβαρες και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Ακόμα και μετά τον έλεγχο για όλες αυτές τις μεταβλητές, η τάση αύξησης της κατανάλωσης καφέ και μείωσης της κατάθλιψης παρέμεινε.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε εδώ.

Πηγή: BBC News - Health Section

"

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.