Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ένας από τους τρόπους που χειρίζεται ο οργανισμός μας για να απαλλαγεί από την υπερβολική ένταση και από την υπερβολική πίεση

Η κατάθλιψη είναι ένας από τους τρόπους που χειρίζεται ο οργανισμός μας για να απαλλαγεί από την υπερβολική ένταση και από την υπερβολική πίεση: Ουσιαστικά, το σώμα μας και ο ψυχικός μας κόσμος “βάζουν λουκέτο”, αυτό-αποκλείονται από ένα περιβάλλον που είναι υπερβολικά επώδυνο.

 

Όταν βρισκόμαστε σε κατάθλιψη οι διανοητικές μας λειτουργίες αδρανούν, ώστε να σκεφτόμαστε με βραδύτητα και να δυσκολευόμαστε στη συγκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα χάνουμε την όρεξή μας τόσο για τροφή, όσο και για δραστηριότητες που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν. Στο κοινωνικό επίπεδο τείνουμε να αποτραβιόμαστε και να επιλέγουμε τη μοναξιά, ενώ σημειώνονται διαταραχές και στον ύπνο μας – από τη μια νυστάζουμε με το παραμικρό, από την άλλη ξυπνάμε τα χαράματα και αδυνατούμε να ξανακοιμηθούμε. Συναισθηματικά ίσως νιώσουμε ευάλωτοι, και είναι πιθανό να μας έρχονται κλάματα χωρίς φανερή εξήγηση.

 

Αν βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση, μην αρχίσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές σου υποχρεώσεις όπως παλαιότερα. Αυτό που έχεις είναι μια δυσκολία – μια προσωρινή ασθένεια – και άρα δικαιούσαι την επιείκεια που δικαιούται οποιοσδήποτε όταν είναι ασθενής. Κάνε λοιπόν ό,τι μπορείς από αυτά που έχεις να κάνεις – “σπάζοντας” τις δουλειές σου σε μικρότερα, πιο ευκολοκατόρθωτα κομμάτια – και έπειτα αν νιώθεις την ανάγκη να ξεκουραστείς, ξεκουράσου.

 

Σε τέτοιες ώρες, τείνουμε να ερμηνεύουμε τα πάντα μέσα από ένα αρνητικό φίλτρο. Είναι καλό λοιπόν, να μη δώσεις υπερβολική εμπιστοσύνη σε αυτό το φίλτρο που τώρα έχεις: Τώρα τα βλέπεις όλα μαύρα, είναι αναμενόμενο, όταν όμως αλλάξει η διάθεσή σου θα αλλάξει και ο τρόπος που σκέφτεσαι. Γι' αυτό άφηνε τις σκέψεις σου να φεύγουν, μη βασιστείς πάνω τους, μην πάρεις τώρα σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου ενώ είσαι υπό την επήρεια της κατάθλιψης.

 

Επίσης, είναι ωφέλιμο σε τέτοιες ώρες αν προσπαθούμε να κάνουμε λίγη γυμναστική, αν προσπαθούμε να τρώμε καλά, με φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο μας, αν προσπαθούμε όσο μπορούμε να τηρούμε μια στοιχειώδη καθημερινή ρουτίνα. Όλα αυτά βοηθούν ώστε σιγά – σιγά να επανακτήσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και της καθημερινότητάς μας.

Πηγή: Help-net.gr

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.