Ειδικές περιπτώσεις καταγμάτων

Ειδική περίπτωση κατάγματος αποτελούν τα κατάγματα του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης.

Κατάγματα κρανίου και σπονδυλικής στήλης

Ειδική περίπτωση κατάγματος αποτελούν τα κατάγματα του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, εξαιτίας του υποκείμενου τραυματισμού. Έτσι, το κάταγμα του κρανίου αφενός υποδηλώνει τραυματισμό του εγκεφάλου, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος απόφραξης των αναπνευστικών οδών και αδυναμία αναπνοής. Το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να υποδηλώνει τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές νευρολογικές διαταραχές.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  • Σε κάταγμα του κρανίου, διατηρείτε τον πάσχοντα ακίνητο και παρατηρείτε συνεχώς για σημεία δυσκολίας στην αναπνοή. Εάν παρουσιαστούν τέτοια σημεία, τοποθετήστε τον ασθενή σε θέση ανάνηψης μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Μην εφαρμόσετε επίδεση στο πρόσωπο.
  • Σε κάταγμα της σπονδυλικής στήλης,διατηρείτε τον πάσχοντα ακίνητο, προσέχοντας ιδιαίτερα να μη μετακινείται ο αυχένας, μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Εάν χρειαστεί να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ), γυρίστε το κεφάλι προς τα πίσω πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι σε άλλη περίπτωση.

 

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.